Pod mraky s knihou a kávou

Používá technologii služby Blogger.

neděle 23. října 2016

Knižní recenze: Park ozvěn


Zdravím!
Tenhle článek mám už předepsaný dlouho, ale byla jsem strašně líná si knihu nafotit. A tak s tím přicházím až teď, ale myslím, že je to stejně jedno.
Seznamte se s PARKEM OZVĚN!




Název: PARK OZVĚN
Autor: Michael Connelly
Žánr: detektivní
Počet stran: 346
Nakladatelství: Domino

Detektivky jsou mojí neoddělitelnou součástí a vždycky mě zamrzí, když se mi kniha nelíbí tak moc, jak jsem si na začátku představovala. Samozřejmě tady hraje roli hodně věcí jako je styl psaní, průběh děje, zápletka, nějaký ten "BOOM" efekt... Kniha může být dobrá, ale ne podle mého měřítka. Michael Connelly je však dle mého jedničkou v psaní detektivek, tak se pojďme podívat, jak u mě prošel s touto knihou v sérii Harryho Bosche.

Takže o co jde?

Téměř před třinácti lety řešil Harry Bosch, hlavní hrdina a detektiv, případ zmizelé Marie Gestoové. Byl přesvědčený, že měl vraha pod palcem, ale z případu otevřeného se nakonec stal případ nevyřešený, který pro něj tak dlouhou dobu představoval tíhu na srdci. Čas od času se spisem Gestoové probíral, až se na něj nakonec usmálo štěstí v podobě okresního zástupce O'Shey, který ho přizval do případu zadrženého dvojnásobného vraha, který se měl přiznat k dalším vraždám a i k vraždě Marie Gestoové výměnou za to, že nedostane jehlu do žíly. Harry a jeho parťačka Kiz Riderová přistoupí k případu a Harry se v něm opět začne nimrat. Navíc zde hraje svoji roli politika a korupce, která Harrymu také pěkně mává s případem. Jenže to by nebyla správná detektivka, kdyby se něco nepodělalo. Bosch ihned bere situaci do svých rukou a nimrá se v případu ještě hlouběji, protože mu stejně pořád něco nesedí, takže se nakonec dobere až překvapivých výsledků.


„Myslíš, že Gestoová může nějak souviset s Waitsem?“ zeptala se Kiz Riderová.
Styl Connellyho psaní je snad nemožné si neoblíbit. Jeho dějové linie a zápletky jsou o něčem a v jeho dílech najdete takový ten "BOOM" a následný zvrat událostí. Uvažování detektivů je dokonalé a veškeré informace na sebe navazují. Jediným mínuskem u tohohle díla bylo možná to, že byly scény v některých pasážích už předvídatelné, ale je možné, že se to zdálo jenom mně.


Pokládal se za opravdového detektiva, který si případy bere k srdci a zajímá se o ně. Buď záleží na všech, nebo na nikom. Takhle to vždycky říkával.

Harry Bosch je zkrátka chlapík, kterého si zamilujete v jakémkoliv Connellyho díle. Jde s vervou neustále kupředu a z každého případu se snaží vyždímat co nejvíce informací, které ho povedou správným směrem, i kdyby kvůli tomu všemu měl překročit hranice předpisů nebo riskovat svůj život při dopadení toho správného. Od toho je koneckonců detektiv. Ale svoji práci bere více než jen jako práci.

Závěrem bych tedy řekla, že kniha mě opět oslovila, opět vtáhla do děje a opět mi jasně dala najevo, že Connelly je ve svém oboru spisovatele skutečný profík.

Bodové ohodnocení:


1 komentář:

  1. Zajímavá knížka, určitě si jí přečtu. Děkuju za tip :)

    OdpovědětVymazat